來去台灣 go to taiwan

搜索
熱搜: 九份 平溪 旅遊
查看: 4304|回復: 4

第一次自遊行4日3夜行程 (17/4-20/4)

請問各位可否比些意見我呀?第一次自遊行去台北,一行4人
(今次同爸爸媽咪去,想帶佢地去下中正紀念堂,故宮博物館個d地方睇下,佢地第一次去台北)

早上1205機去台灣,13:50落機
住美麗信酒店
請問第一晚可以去邊度玩呢?應該去台北/西門町 or 東區/信義區呢?????
第二日就打算去淡水老街,漁人碼頭,八里.....要唔要玩一日呀???
仲可以去d咩地方????因為個晚打算去士林夜市食野

咁又可以去邊度玩呢?
因為第4日搭2055既機,所以有好多時間,但呢唔到去邊>.<

我仲想問有d咩地方可以注意呢????
同埋我睇地圖都唔知間酒店係近忠孝新生/忠孝復興站
麻煩各位俾下意見~~~
美麗信花園酒店,經查位於市民大道建國南路口,近忠孝新生捷運站。所以,第一天到酒店後,就可以去逛信義區商圈。如101大樓、誠品信義店,東區地下街、國父紀念館等等。

第二天安排淡水一日遊 非常適合。玩累可以去新北投泡湯。然後再去逛士林夜市。這樣的安排很順路。

第三天如果你不知道去哪兒。建議你去烏來一日遊。搭新店線捷運到終點再換巴士 ,約30分鐘就到烏來了。那裡的風景一流,有老街也有瀑布,還能泡溫泉,這樣的行程一定值回票價。新店捷運站後面,有碧潭,也是台灣知名的景點,那是和淡水完全不同的河岸景觀。潭畔有許多小吃美食,可以照顧你飢餓的腸胃。

第四天,就逛一逛台北市區的街道。搭捷運去旅遊。或者是上陽明山吃山產。或者是到木柵動物園去。不妨上台北捷運的網頁,有介紹每一站附近的景點及特色小吃
我想問如果我仲想去饒河街夜市,同永康街食野
可以你邊度加入呢2個行程呢????
第一天晚上可從信義商圈到饒河夜市..
第四天可到永康街
市政府捷運站搭藍七公車,五分鐘就到饒河街。永康街距你住的酒店約2.5公里,也沒有直達公車。由酒店直接搭計程車前往較快。車資估計nt100元上下, 一行四人,一人25元,比起搭捷運轉公車,計程車很划算。